Lasni sistem Lasni sistem, nova stran BVZ
 
 
 
FI POTENCIAL d.o.o.
Center za reševanje izpadanja las
Komenskega 1
4000 Kranj
031 444 868
04 5329 664
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
si hr de en
IZPADANJE LAS - IZGUBA LAS - PLEŠAVOST>>


Izpadanje las pri moških - moška plešavost oziroma androgena alopecija je pogost pojav. Začetni znaki se pojavijo pri skoraj vsakem drugem moškem do 50. leta, pri ženskah pa se redčenje las pojavi pri skoraj celotni populaciji do 60. leta starosti.

Prvi znaki sprememb na lasišču se lahko pojavijo že pri 20. letih in potem s staranjem napredujejo. Začetni simptom je običajno tanjšanje las, ki postajajo vedno krajši in svetleje pigmentirani. Z napredovanjem te bolezni pa se lasje postopoma redčijo, pojavi se vidno izpadanje las - vse dokler ne nastopi popolna plešavost.


Vse zgoraj prikazane osebe so na sliki pred namestitvijo Lasnega sistema in po njej, s sistemom.


Vzrok nastanka moške plešavosti je vpliv moških spolnih hormonov. Plešavost je tudi dedna. Hitrost in obeg izpadanja las sta odvisna od posameznika in jih je zaradi različnih genskih zasnov težko predvideti.

Izguba las pri moških napreduje drugače kot pri ženskah. Pri moških se prične lasišče redčiti na obeh straneh čela in na vrhu glave. Ti dve področji se postopoma bližata drug drugemu, kar lahko na koncu privede do stanja popolne plešavosti. Znani strokovnjaki s tega področja razlikujejo 7 faz napredovanja te bolezni.

Te faze si lahko ogledate po priloženih skicah ( Hamiltonova lestvica ):

1 - ni simptomov izpadanja las
2 - rahlo dviganje linije las nad področjem oči
2A - slabše izraženo dviganje linije na čelnem predelu
3 - izrazitejše dviganje linije las tudi na čelnem predelu
3A - izguba las na čelnem predelu ( združitev )
3V - pojavi se manjši krogec na vrhu glave
4 -6 postopna združitev linije las s čelnega in temenskega področja
7 - popolna izguba las na tem predelu in ostanek las na straneh in robovih zadaj

Kot smo že omenili poteka postopek izpadanja las in same plešavosti pri ženskah drugače kot pri moških. Pri ženskah se plešavost odraža kot redčenje in izguba las na vrhu lasišča in običajno ne prizadene lasišča na obeh straneh čela. Napredovanje si lahko ogledate po sledeči Ludvikovi ( Ludwig ) lestvici.Lasje lahko izpadajo tudi zaradi mnogih drugih faktorjev, kot so npr. jemanje nekaterih zdravil, prebolele infekcije, nepravilno delovanje ščitnice, operacije in post-operativna stanja, povečana vročina, podhranjenost, nosečnost ali porod, jemanje kontracepcijskih tablet ... Lasje lahko izpadajo tudi v času dveh do štirih mesecev po močnejšem stresnem dogodku. To stanje običajno ne napreduje v popolno plešavost, čeprav se lahko pojavi močnejše izpadanje las.

Lasje močneje izpadajo tudi pri kemoterapiji ali pri obsevanju, pri tem pa je potrebno poudariti, da je to stanje samo začasno in traja običajno 1 leto - pri večini pa se izpadanje las zaustavi že po prenehanju kemoterapije ali obsevanj. Lastni lasje se običajno povrnejo po preteku določene dobe ( po medicinskih izkušnjah v roku 1 leta ).

Izpadanje las se lahko pojavi tudi pri določenih sistemskih obolenjih, kjer lahko bolezen poleg drugih organov prizadene tudi lasišče. V teh primerih se problem izpadanja las reši z zdravljenjem primarne bolezni.

Veliko ljudi se sprašuje, zakaj je potrebno reševati probleme izpadanja las, če je to dedno oziroma prizadene samo videz moškega, ženske ali otrok. Dejstvo je, da je videz izjemnega pomena za večino ljudi. Znano je, da ta problem najhuje prizadene predvsem najstnike. Omenjeno stanje ima estetske in s tem psihološke učinke, ki se kažejo na različne načine.

Vse zgoraj prikazane osebe so na sliki pred namestitvijo Lasnega sistema in po njej, s sistemom.

Izguba las, posebej če je le-ta prezgodnja, čezmerna ali pa vodi do nezadovoljstva, je zadosten razlog, da se oglasite pri nas, kjer boste deležni individualnega svetovanja.

Za konec naj še nekaj spregovorimo o različnih preparatih, ki se prodajo na tržišču kot sredstva proti izpadanju las ali moški plešavosti. Skoraj vsi po vrsti zagotavljajo revolucionarne uspehe. Na žalost je veliko bolnikov, ki plačujejo ogromno za te preparate, a ne doživijo obljubljenih rezultatov. Razni šamponi, losioni, vitamini ... lahko vplivajo samo na boljšo prekrvavljenost lasišča in prehrano lasnega korena - nikakor pa ne na hormonski sistem, ki je vzrok izpadanja las.

V našem svetovalnem studiu priporočamo uporabo Lasnega sistema®, ki na neboleč in nekirurški način zagotovi naravne lase, ki so najbližje možne gostote, strukture in barve, kot so (bili) človekovi lastni.


Hair systems, Natural hair line, Hair genesis studio, Fi Potencial d.o.o., Komenskega 1, 4000 Kranj, Slovenia
Phone 00386 4 5329 664 Fax 00386 4 5329 665 Mobile 00386 31 444 868 e-mail: info@hair-system.com